Jag funderar på det här med mitt leverne. Det som skiljer mig från den stora mängden är ju att jag har valt bort shopping. Men att definiera mig som minimalist? Jag började titta på Netflix, en dokumentär om några som kallar sig The minimalists. Vad gör en sådan? Äger rätt lite grejer, är en definition. Man har några saker som man verkligen gillar, och skrotar resten.

Varför passar jag att vara en minimalist?

Jag började fundera kring varför jag attraheras av det minimalistiska tänket. För det passar inte alla (uppenbarligen). Men hur passar det mig? Min första tanke är att jag under en längre tid av mitt liv haft det rätt knapert, med svaga ekonomiska muskler. På det har jag aldrig gillat att känna ekonomisk stress. Så – jag har lärt mig att leva enkelt eftersom jag varit tvungen till det.

Men det är något mer i det. Som handlar om värderingar. Jag vill ha tid för saker som är viktiga för mig. Krasst: shoppar du, så behöver du jobba ihop mer stålars. Jobba ihop: tar tid i anspråk. Så då väljer jag bort shoppingen. Nu har det gått nästan 1,5 år sedan jag slutade med shopping. På den tiden har jag köpt ett underställ, ett par byxor, en skjorta och en omgång smink (som kommer räcka i evigheter, så ofta som jag sminkar mig).

Jag tänker att det finns en klar koppling till min period av svår psykisk ohälsa. En period i livet som jag aldrig trodde att jag skulle komma ur. Att få tillbaka livet formar resten av livet. Alla gånger.

När jag tittade på Minimalism – a documentary of the important things så kom jag också i kontakt med det som stör mig mest just nu: att vi i hemmet har så mycket “clutter” överallt. Det är klart att vi också äger sådant som vi behöver, men det finns ett utrymme för rensning. Så är det. Det som gör det svårt för mig är att jag behöver kompromissa, eftersom jag också delar hemmet med min familj. Men det betyder inte att jag kan börja. Nu. Man kan säga att det var dagen då jag fick nog.

Börja i en ände.

Tänkt och gjort. Jag har haft en surdeg som väntat på mig länge. Jag gick ut till garaget. Därinne har vi saker från min flytt från Enskede. Jag rensade, och det enda jag hörde var: men va fan… som en reaktion på de saker som jag sparat. Jag gjorde mig inte av mina gamla dagböcker, för det är en process. Men däremot försvann två hela kartonger: gamla köksredskap samt köksprylar, och lite kläder. Allt det här åkte jag med till Fyndet, via Återvinningscentralen i Jordbro. Lättnaden var värd arbetet. Jag kände mig tio kilo lättare. Och det bästa? Att jag hittade mitt sykit – något som vi faktiskt har saknat!

Och jag tänker fortsätta här hemma. Min önskan är att vi gör det tillsammans, jag och maken. Och att vi hittar en kompromiss som vi båda är nöjda med.

Varför hetsen att ha färre saker, kanske du tänker. Jag med. Det känns naturligt för mig. Jag blir trött av att ha för mycket kring mig. Jag är inte för att äga, helt enkelt. Dela, det är en annan sak. Det är kopplat till frihet. Färre saker: du behöver inte lagra skiten (sorry). Och de få saker som du väljer att ha kvar: dem kan du ta vara på.

Tiden är knapp. Vi kommer alla behöva säga hej då. Och det betyder, i mitt fall, att jag vill vara öppen för det som är viktigt i livet. Shopping är inte en av de sakerna.

Tack för att du läste!

Emilia

Lägg gärna till mig på bloglovin.

PS. Några inlägg på temat leva enkelt.

Mitt mest lästa inlägg.

Att leva enkelt – om minimalism

Det shoppingfria 2016 skrevs det om en del i dessa inlägg.

Shoppingfritt i ett år – därför gör jag det

Vila från shopping & mina 10 regler

Att leva enklare (mitt shoppingfria år – facit)

Här ett livsresonemang:

Skala av. Vad är priset för harmoni, egentligen?

Har du sett dokumentären? Hur tänker du kring saker som du äger?