Yes! Därför köper vi det vi inte behöver!
Det är titeln på en konsumtionskritisk bok som släpptes i förra året (Ordfront 2015). Skriven av författaren och journalisten Katarina Bjärvall. Jag lyssnade till henne då hon gästade Kropp & Själ i P1 (avsnitt Handla dig lycklig) och blev nyfiken. Att jag själv ingår i ett shoppingfritt år gör ju det hela ännu mer intressant. Vad är konsumtion, hur ser den ut? Vilka problem finns det? Och vad gör företagen för att locka oss ännu mer? Eller är det vi själva som ska ansvara för vår konsumtion?

Yes! Därför köper vi det vi inte behöver!Yes! därför köper vi det vi inte behöver!

Bokens fokus blir hjärnan – där Bjärvall söker svar på varifrån konsumtionshetsen kommer. Hon har en grävande ansats genom att gå en kurs i neuromarketing.

Det händer otroligt mycket på den spelplan som kallas marknad. Metoder för att öka konsumtion slipas till, och med teknikens utveckling verkar nu nästan vad som helst möjligt. Som läsare tycker jag det är lite obehagligt, men samtidigt är jag inte förvånad. Men med boken blir det verkligen svart på vitt. Bjärvall sätter ord på det som vi gör själva gör. Skillnaden är att vi många gånger saknar reflektionen. Det är därför boken ger mig stor behållning. Hon skriver det vi ofta inte ens hinner tänka.

Ska pengar tjänas och ska du som företag vara konkurrenskraftig, då är det hårda tag som gäller. Bokens stora plus är alla de intervjuer, undersökningar, funderingar som tillsammans ger en ganska tydlig bild av vad konsumtion är. Samtidigt förstår man tidigt att författaren är kritisk och ifrågasättande. Men i och med att Bjärvall underbygger sina argument så stör det mig inte – det är ju syftet i det här fallet.

Några favoritkapitel – och reflektioner

Kap 5, s 42 – Neuromarknaden. Det är häftigt och samtidigt: funkar det verkligen? Och intressant är Katarinas reflektioner under den kurs som hon går. Det är en bra blandning av hennes tankar, återberättelser av forskningsresultat och en inblick i den nyaste sorten av marknadsföring.

Kap 9, s 87 – Sakernas sönderfall. Det här med planerat åldrande. Det är creepy – jag har vetat om det sedan tidigare. Men att man producerar ohållbart enbart för att öka konsumtionsfrekvensen rimmar så dåligt 2016. Bjärvall kontaktade bland annat Apple för att höra hur de ser på sin egen produktion av Iphone, men utan att få svar. Däremot så tror jag på ett skifte nu. Jag tror att hållbara produktioner kommer leda marknaden. Varför: för att efterfrågan på dessa kommer öka. Till exempel så kommer nog uthyrning av prylar att komma mer och mer. I sann hållbar anda. Men det är min reflektion, bortom boken.

Kap 16, s 184 – AB Samhället. Starka krafter och marknader gör att andra aktörer också påverkas – då vi de facto är styrda av ekonomiska medel. Enligt författaren blir det problematiskt när forskarvärlden blir köpt på olika vis. En kommentar från Bjärvall lyder:

“Samtidigt har fler och fler forskare egna företag där de säljer sin kunskap i form av föredrag, expertbedömningar eller olika tekniska lösningar och andra innovationer. Detta skapar en nästan ogenomtränglig sammanblandning av i praktiken motstridiga intressen – forskarens egen ekonomiska vinning, den externa uppdragsgivarens nytta och lärosätets, alltså i förlängningen allmänhetens, bästa”. (s 190)

Kap 18, s 207 – Det finns alternativ. Ett spännande kapitel där du får läsa om exempel på aktiviteter mot konsumism. Titta till exempel på Sao Paolo i Brasilien där man förbjudit utomhusreklam. Det finns andra bra exempel – där rörelser har startats för hållbar produktion, där ekonomisk vinning inte är på agendan.

Länkar på temat hållbar konsumtion

Anki Sundin, konsult med fokus på lönsam hållbarhet, skriver bland annat om Så får vi konsumentens köpbeteende hållbart. Hon konstaterar att för att få konsumenten på bättre tankar, så ska erbjudandet vara fördelaktigt för konsumenten själv. Man väljer alltså inte utifrån moral utan snarare efter vad som gynnar den enskilde. Att vi till exempel väljer ekologiska ägg har kanske mer att göra med hur det uppfattas socialt av andra, än att det skulle vara bättre för djuren. Ett annat ekoargument är att äggen är av bättre kvalitet – och det väger exempelvis tyngre än att hönsen mår bra.

Att dra ner på konsumtionen är nära relaterat till att leva ett enklare liv – något som jag skrivit om i inlägget Att leva enkelt – om minimalism.

Har du några tankar kring konsumtion, planerat åldrande eller något annat på det här temat?