Hösten är här – spontant känner jag för allt det där mysiga. Ni vet: drösar med varma tekoppar, filmkvällar, grytor och fotosessioner i härligt ljus. Och den andra sidan då? Många av oss är tillbaka på jobbet och mitt i vardagssnurren – och oavsett om vi tycker om hösten eller inte så vet jag att tidsbrist är ett problem. Det skapar en inre stress som inga tekoppar kan råda bot på. Hur ska man göra för att tiden ska räcka till? Och hur motar vi inre stress?

GUIDE för dig som vill bli tidssmart

Steg 1: Jag tänker inte berätta för dig om att du har lika mycket tid som alla andra. Däremot kan du se över vilka aktiviteter som ditt liv består av. Alltifrån jobbet, till fritiden och hemmavarandet – och hur mycket tid tar allt? För det är lätt att tro att saker tar mer tid än vad de faktiskt gör. Ett bra sätt att minska den inre stressen är att klocka sina aktiviteter för att se hur lång tid de tar. Jag vet till exempel att det tar ca 7 minuter att tömma en diskmaskin.

Steg 2: Sätt en prioritetsordning på vilka aktiviteter som faktiskt är viktiga. Jag sätter min familj och träning högst uppe på listan. Vad jag tycker är mindre viktigt är slösurf, shopping och tv-tittande. Vad är viktigt i ditt liv – vad får gärna ta tid? Vad kan du stryka?

Steg 3: en grovplanering av dagen, utan att rista allt i sten, är ett sätt att få överblick och lugna en stressad hjärna. Är du ett fan av långa to-do-listor vill jag slå ett slag i saken för inlägget Less is more – om att nöja sig.

Det handlar om att förstå vad som gör att du blir nöjd/glad/lugn just idag.

Steg 4: När du nu vet hur lång tid saker och ting tar, du vet vad du faktiskt tycker om och har strukit sådant som känns onödigt och dessutom gjort en planering – så är det dags att koppla på närvaron. För jag tror att allt det du företar dig blir tusen gånger mer värdefullt för dig om du faktiskt är med när du väl är mitt i det.

Steg 5: Vila lite i att tiden är precis som den är: 24 timmar. Att försöka öka på farten tror jag ger motsatt effekt, och det är inte säkert att vi kommer längre för det (det påminner mig om faktumet att öka farten när man kör bil inte ger så mycket tidsvinst i slutändan).

BONUSTIPS som minskar den inre stressen – och som gör att tiden räcker till

1. Förbered dagen innan – kläderna du ska ha på dig, kaffe i kaffebryggaren, packa träningsväskan osv

2. Planera veckans mat och storhandla: tidsbesparande och du slipper “vad ska vi äta ikväll-dilemmat”- för som ni säkert vet är det 1825 måltider om året som ska ätas (inklusive mellanmål).

3. Rensa i aktiviteter nu och då – för att lösgöra tid helt enkelt. Less är som sagt: more!

 

Vilket är ditt förhållande till tiden, tidsbrist och eventuell inre stress?                       Foto: cred till Kaboompics.com