Det här är del 4 av Stresskolan. Här tittar vi närmare på naturen och dess inverkan på vår stress. En expert uttalar sig vilken typ av natur som räknas och där också forskning hittat resultat kopplat till hälsa. Bilderna är tagna i min egen trädgård, av Christofer Lind.

Hur gärna vi än vill vara stresståliga, så kan vi hamna i situationer där vi helt enkelt inte kan värja oss. Jag tänker att det är en del av livet. En del av att vara människa. Kunskapen kring stress är rätt utbredd, särskilt 2017, när var och varannan blir sjukskriven för akut stressreaktion (alarmerande många – vilket vittnar om sjuka organisationer).

stress behandling trådgårdsterapi rehabträdgård alnarp 6Vi har redan varit inne på vad du själv kan göra för att hantera stress. Men jag tänkte zooma in lite extra på vad naturen kan göra för oss. För ja, det är belagt att vissa naturkvalitéer har en påverkan på vårt välbefinnande.

Så här påverkar naturen vår stress

Patrik Grahn, professor vid SLU, Alnarp, forskar på vad grönområden har för effekter på hälsa. Han är just nu aktuell med forskning som handlar om återgång till arbete efter rehabilitering i Alnarps Rehabiliteringsträdgård. Och det finns all anledning att vara ute i naturen – för det påverkar vår hälsa positivt! Men vilken natur gäller det och varför blir hälsan påverkad?

Patrik Grahn SLU, exempel på stress behandling
Foto: Julio Gonzalez, SLU

“Forskningen visar att det finns en koppling mellan naturupplevelse och att vi omedvetet stressar av. Men det gäller inte all natur, utan vi från forskarhåll har identifierat åtta stycken typer som påverkar upplevelsen. Bland dem finns till exempel rofylldhet, där fågelkvitter eller vindens sus fyller behovet. Det handlar också om att det på ett visuellt sätt ska vara rofyllt, där skräp, graffiti eller tomma ölburkar inte finns. En annan är artrikedom, som att upptäcka den första vitsippan.” Patrik Grahn

Andra typer som påverkar upplevelsen positivt:

vildhet – äkta natur
rymd – att komma in i en annan värld, som en bokskog,
kultur – fascination av människors arbete och värderingar
allmänning – där rörelselekar och nöjesaktiviteter är möjliga
utblickar –
att ha en stor vy, och gärna över vatten
lustgård
– platser där man får vara ifred med sig själv eller med sina vänner eller familj, sociala möten

Därför blir vi lugna av naturen

“Det är kopplat till våra känslor. Ser vi ut över ett öppet vatten, med vågor som slår mot stranden, eller över en hage med betande kor, går vår stress ner mycket snabbt. Särskilt om ljuden också är lugnande, som vågor som kluckar mot stranden. Jämför det med en kontorsmiljö eller bullrig trafik, där vi blir stressade. De lugnande känslorna i naturen är kopplade till biofili, det vill säga ”det som ger lugn””. Patrik Grahn

stress behandling trådgårdsterapi rehabträdgård alnarp 4Den forskning som Patrik Grahn är aktuell med handlar om rehabilitering i trädgårdsmiljö. Personerna i denna studie var långtidssjukskrivna på grund av utmattning och/eller depression, där också stress kan vara en komponent. Det har tittats på hur lång rehabilitering som behövs, samt om det är skillnad på att vara i rehabilitering i åtta eller tolv veckor.

“Längden på rehabiliteringen påverkar” Patrik Grahn

Andra områden som forskas på är stroke, naturunderstödd rehabilitering på landsbygdsgårdar och i framtiden kommer världens första hälsopark att anläggas i Täby. Det kommer även finnas en vårdträdgård på Malmö Universitetssjukhus, som ett resultat av forskning på tidig demens i kombination med rehabträdgårdar.

Läs tidigare avsnitt.

stress behandling trådgårdsterapi rehabträdgård alnarp 6Stresskolan del 1. Det är enklare att stressa än att vila (eller att säga nej).

Stresskolan del 2. “Vi blir dumma av stress”.

Stresskolan del 3. Om att hantera.

Stresskolan del 5 kommer på tisdag i nästa vecka. Det är sista delen och vi kommer där ta del av tre intervjuer med personer som valt annorlunda, för att få bukt med stressen och få mer livskvalitet. Välkomna då!