Health for Wealth – en nyhet som lanseras i början på mars – mer om det nedan. Hälsa och arbetsmiljö på agendan. Den där du vill ha, alldeles säkerligen, men kanske inte alltid är lätt att få till. Är man riktigt trött så undrar man vad hälsan består av. Men det är ett annat inlägg. För hälsa på arbetsplatsen är det stora fokuset just nu. Medarbetare som mår bra, ger bra arbetsplatser och… i förlängningen: ett lönsammare företag. Hey, what´s there not to like?

Ann-Sofie Forsmark, en av grundarna till Health for Wealth, höll en intressant föreläsning om hälsa på jobbet, med lönsamhet som följd. Hon är civilekonom och strateg och jobbar bland annat med dessa frågor på sitt arbete hos PwC. Hon skriver också bloggen Runnerslove på Runner’s world. Nedan kommer några av de saker som Ann-Sofie tog upp.

Arbetsmiljö och hälsa – en lönsam affär

96 miljarder kronor år 2020. Kostnadsprognos från Försäkringskassan där man tittar specifikt på vad sjukförsäkringen kommer att kosta. Men det kostar även för företagen. Och det är här lönsamheten kommer in. Om vi som företag satsar djuptgående på hälsa så har vi mycket att vinna, inte bara genom att ha medarbetare som mår bra. Pengar som en gång var kostnader kan nu omvandlas till något nytt och mer hållbart. Samtidigt vill jag lägga en brasklapp. Att vi har en sjukförsäkring är fantastiskt – en del av vår välfärd och trygghet. Att vi lägger skattepengar på rätt satsade rehabiliteringar är något positivt. Att en del behöver vara sjukskrivna på hel eller deltid är också en del av det faktum att alla har inte samma förutsättningar.

Vad handlar den där hälsan om?

arbetsmiljö health for wealth hälsaJag hade förväntat mig att det skulle vara mer fokus på tränings- och hälsosnack men blev glatt överraskad av Ann-Sofies djupdykning i andra fakta som verkligen gör en arbetsplats hälsosam. Det är långt ifrån den där friskvårdschecken som du cashar in varje år. För det handlar om ledarskap, tydlighet, kommunikation, kollegor. Det handlar om meningsfullhet – hur det funkar uppe i pallet när du stiger in på jobbet på måndagsmorgonen. Det. Och lite till.

Det som också får mig att fundera är individens eget ansvar, och egen vilja. Är hälsa viktigt och varför. Och då är vi inne på det här med hållbarhet. Jag är som sagt lite allergisk mot begrepp som karriär. Men! Jag tror jag har gjort en tankevurpa. Det jag egentligen är allergisk mot är vad vi kan driva oss till ifall hälsan inte är på det rätta stället. Det får i min mening inte vara status att slänga sig med full kraft mot väggen. Vi har kommit längre än så. Varför är det dåligt nu då? Därför att det inte är hållbart. Du kan slänga dig med full kraft mot väggen, men en genomsnittlig tid för återhämtning av en utmattningsdepression ligger på fantastiska 18 månader. Så. Det är klart att vi ska få arbeta. Vissa mer än andra. Men låt oss göra det med hela vårt arbetsliv i perspektiv. Vad vill jag åstadkomma i år? Okej, hur bryter vi ner det? Okej, är det möjligt rent tidsmässigt? Vad kan vi öka upp? Vad kan vi dra ner på? Tydlighet. Eller hur?

Det var bra och öppen stämning när Ann-Sofie drog sin föreläsning – där också publiken visade på vilka hinder som faktiskt finns för att skapa hälsa. Och vilka missuppfattningar som florerar på svenska arbetsplatser. Jag tror personligen att vi kommer att se mer av framtidens arbetsplatser – att de så sakteliga byggs upp – och de som är hälsoinriktade också är mer lönsamma, hållbara och konkurrenskraftiga.

Ann-Sofie släpper en pod tillsammans med Boel Stier i början på mars – passande nog heter podden Health for wealth – podden om hur man lyckas med hälsa i arbetsplatsen. Den ska bli spännande att följa. Programledarna var båda nyfikna på förslag till innehåll och jag funderar på om vårt fokus på arbetstider är det som ska avgöra hur mycket vi arbetar, istället för den faktiska kapacitet och produktivitet som människan besitter. Vissa yrken kanske inte ska ha en 40 timmars arbetsvecka tänker jag. Dessutom: mer tid för relationer, både på och utanför arbetsplatsen, kan nog också generera lite lönsamhet för företaget. Mer om relationer kan du läsa om i mitt inlägg om Min lycka och 5 saker jag inte kompromissar med (sista stycket om relationer).

Health for wealth är nystartat – men ett första blogginlägg går redan att läsa på webben. Jag citerar därifrån

Strategiska hälsosatsningar handlar om annat än träning och mat. Det handlar om att koppla hälsan till affärsplanen och satsa på långsiktig hållbarhet. Att inse att medarbetarnas motivation och möjlighet att hantera sin arbetssituation är grunden för att företaget ska vara både lönsamt och attraktivt som arbetsplats.

Mer om Health for Wealth & länktips

Fitness-Livia har också bloggat om föreläsningen, här kan du läsa hennes inlägg: Hälsa på jobbet i fokus.
Och förstås: Health for Wealth
Sen tror jag att om du är intresserad av att funka bättre på jobbet, så kan även dessa inlägg vara värda att läsas