Jag kan tänka mig att det blir lite tjatigt. Det här med vardagsmotion. Det är inte sexigt nog liksom. Men grejen är den: vet du varför den är viktig? Jo. Vi är egentligen ett system som mår väldigt bra av att fysiskt röra på oss. Det händer toppengrejer i kroppen. Stresshormoner regleras och sömn påverkas. Magen funkar bättre. Det som har hänt med människans framfart här på jorden är att vi 1. vill vara effektiva 2. vi upplever en brist på tid. Det vi dessutom har skapat är 1. bekväma lösningar 2. Arbeten som gynnar stillasittande.

 “Vi sitter, i värsta fall, upp till 14 timmar om dagen”.

Din bästa vardagsmotion? Ställ dig en enkel fråga

Och vilken är den bästa vardagsmotionen?  Den som gör att du rör på dig. Över hela dagen.
Och den viktigaste erfarenheten jag gjort för att den ska bli av: programmera om sig själv.

I våra stunder under vardagen, istället för att gå på autopilot, ställ dig frågan:
vilken är min nästa möjlighet till vardagsmotion?

vardagsmotion har stor inverkan på vår hälsaDet börjar alltså i tanken. Och föregå gärna dig själv. När är nästa vardagsmotionsstund? Om så 30 sekunder? Är det trappan efter lunchen? Är det att varje timme ställa mig upp och köra lite pausgympa? Har du en soft arbetsplats: ruscha i korridoren?

Jag träffade häromdagen David Jonsson inför ett artikeljobb som jag gör. Han berättade hur han springer upp för trapporna, sex våningar upp till kontoret. Han skapar sig möjligheterna genom att hämta posten, äta lunch eller att han har en anledning att ta sig ner: för att sedan ta sig upp! Att ordna sig en pulstopp, även en kort en, gynnar också ditt arbete, för de gör att du håller dig alert. Fixa 2-3 korta pulstoppar om dagen för bra prestation på jobbet.

“Du ska kunna göra det i kostym –  David Jonsson om pulstoppar i vardagen”

Jag har ju behandlat detta ämne förr i bloggen

Vardagsmotion – viktigt?
Vardagsmotion – let’s get specific (5 tips)

 

Får du till vardagsmotionen tycker du?