FÖRETAGANDE & FRILANS. Frågan som jag får rätt ofta är: hur är det att vara egen och hur blir man frilansjournalist? Att vara egen är något som passar mig bra, och det hela började med att jag ville kunna arbeta på flexibla arbetstider, hemma och att det skulle finnas inslag av det jag gillar mest: att skriva.

Att jag började skriva inom hälsa ser jag mest som en slump (eller kanske inte, intresset för hälsa har länge funnits där). Jag hörde av mig till tidningen MåBra – och fick till ett möte. Dessutom ett möte irl – det vill säga: jag skulle få träffa redaktören. Jag förberedde mig minutiöst (trodde jag) och hade ambitiösa planer: här skulle jag få in en fot. Jag gjorde en board med en massa idéer – klippte och klistrade: ja, jag ville göra ett gott intryck.

Redaktören tyckte inte om någon av mina idéer. Och anledningen var faktiskt rätt självklar: jag hade inte koll på tidningen och vad de faktiskt skrev om. Hon avböjde snällt mina idéer. Så satt vi där och småpratade och jag berättade om mina promenader längs gröna tunnelbanelinjen som jag gick med min vän Sven. “Det där måste vi ju skriva om!” sa redaktören och mitt första knäck var sålt. Jag var så glad! Jag kan nu i efterhand säga att just artiklar om promenader/löpning längs tunnelbanelinjen är en av mina bäst sålda.

Hade jag inte sålt den där första artikeln så vet jag inte om jag hade fortsatt. Och de första två åren var svåra – jag kom in i en tid (2009) där magasinen började få det kärvt (annonsörerna hittade andra lukrativa marknader), och jag hade inte riktigt koll på hur jag skulle göra för att jobba som frilansjournalist. Men jag var rätt trägen av mig. Kontaktade människor i branschen och frågade: hur gör du?

Bland annat har jag fått mycket hjälp av Camilla Björkman, som numera är chefredaktör på tidningen Driva Eget. Hon har skrivit en suverän blogg om hur man lyckas som frilansjournalist – och är även författare till boken Skriv, sälj och bli lönsam – så lyckas du som frilansjournalist. Idag har jag hittat nya vägar för att kunna försörja mig på skrivandet – och tycker mitt jobb är toppenkul.

Foto: C. Lind