FÖRETAGANDE & EFFEKTIVITET. “Upptagen” eller “har inte tid” eller “tiden räcker inte till” är väl några väl använda uttryck som många av oss är polare med – för det är så vi upplever den, tiden. Tidsbrist och stress. Jag med, till viss del. Därför blev jag glad över att hitta boken 4 timmars arbetsvecka – Konsten att leva mer & jobba mindre av Timothy Ferriss (pocketshop, 79 kronor – kan köpas på Bokus för 45 kronor).

Det handlar någonstans om hur vi använder tiden. Och boken, som ännu inte är utläst, pekar på de fällor som vi faktiskt snubblar över varje dag. Som att göra en massa saker som egentligen är onödiga. För att få dig att börja tänka mer flexibelt ställer författaren frågor liknande: om du pga hälsoskäl bara kunde arbeta två timmar per dag – vad skulle du satsa på att göra? Det kan vara obekvämt att lämna den trygga 8 timmars-standarden – men testa. Mina två timmar består av: sälj, skriva och fakturera. Det jag också på sikt skulle kunna göra är att leja ut säljet och faktureringen för att bara skriva. Det beror på vilka resurser man har, förstås. Men att outsourca sin egen bokföring kan vara ett steg i rätt riktning.

Just nu läser jag ett kapitel om låginformationsdieten – och bara ordet ger mig positiva rysningar. Det handlar om att lära sig selektiv okunnighet – det innebär att du väljer bort en massa flöden (särskilt aktuellt idag där du kan överkonsumera det mesta genom mobilen). Till saken hör att jag för några dagar sen var tvungen att lämna in min smartphone. Där står jag med en gammal mobil som funkar på tre sätt: för telefonsamtal, sms och mail. Ingen Facebook, Instagram eller LinkedIn, även om jag så skulle vilja. Det blev en ofrivillig detox, men vad skönt det var. Istället läser jag min pocket och funderar på hur jag ska effektivisera min tid. Och läser om hur en låginformationsdiet ger mig tid att göra helt andra saker.

Målet är att alltid ha tid. Och inte känna tidsbrist. För det är ju bara vi själva som kan styra över tiden.

Ett intressant resonemang förs i boken angående deadlines. Jag hoppas återkomma till ämnet inom kort.

Räcker din tid till? Har du några effektiva tips att ge?