Jag har funderat kring ledighet.
Och känslan runtikring.
För jag tänker att det handlar om att “känna semester”.
Det jag också tänker är att den förmågan har vi ibland tappat bort.

Det behöver få ta lite tid att känna semester.

semesterkänsla enemilia vid havet

Man har ju hört det där, att man inte kan fly ifrån sig själv. Och det är nog lite samma sak, när det gäller semesterharmoni. Komma ned i varv, behöver vi kunna göra oavsett plats eller tid. Jag vet själv hur det kan vara. Jag är nämligen en expert på att vara ganska spretig uppe i pallet. För mig har det alltid varit svårt, det där med avslappning. Så jag övar mig rätt mycket (och ja, det tar emot, men ja: det är värt det).

Om jag skulle beskriva min semesterkänsla (och jag hoppas att du vill beskriva din!) så består den av:

#1 Stillastående tid. Det betyder att jag sällan tittar på klockan. Det betyder att kroppen är sävlig, tung (!) och lugn. Axlarna släpps ned. Och man kan då och då höra en lättnadens suck.

semesterkänsla enemilia vid havet

#2 Ökat sinne för stillhet. Jag har blivit helt fascinerad över vad naturen kan göra för hälsan, och för stillheten i kropp och knopp. Så när semesterkänslan är som bäst, då hör jag suset i träden och känner gräset under fotsulan när jag är ute och plockar rabarber till min paj. Det fina i kråksången: att huvudet följer med.

#3 Sömnig utan stress. Det betyder att jag lägger mig rätt tidigt och läser tills jag somnar. Just nu läser jag Två systrar av Åsne Seierstad, riktigt spännande och intressant. Jag är som vanligt chockad vad människor kan tänka sig att göra mot varandra.

#4 Svalt vatten mot varm hud. Som småbarnsförälder får jag ta de där korta stunderna av ledighet och göra något bra av dem. Som att bada i en vik. Två gånger om helst.

semesterkänsla enemilia vid havet

#5 En lättnad i bröstet. Kanske inte hela tiden, nej. Men rätt ofta ändå, jämfört med tidigare år. Den där lättnaden kommer ifrån hårt förbaskat arbete de senaste 4 åren. Och den beror också på att jag släppt en hel del saker som för mig inte är viktiga. Det betyder att jag kan vara ledig, och inte jaga nästa gig. Mina shoppingfria år (är inne på mitt andra) gör att tid inte alls är pengar.

För semesterkänsliga.

> Om min semesterkänsla var en låt (Spotify).

> Om min semesterkänsla var en blogg (bloggtips!).

> Om min semesterkänsla var en podd.

Bilderna är från vår första semester under juni 2017. Nu är vi inne i andra vändan. Alla bilder är tagna av Christofer Lind.