VÄSTERBOTTENPAJ. Jag tycker man kan använda de glutenfria mjölsorter som man har hemma – det kan vara mjölmix från Semper, det kan vara bovete, det kan vara havregryn – jag hade just dessa mjöler hemma, och resultatet blev gott och en riktigt fin deg att trycka ut.

3 dl mandelmjöl

1 dl quinoamjöl

3 msk bovetemjöl

100 gr smör

1 tsk salt

2-4 msk kallt vatten

250 gr riven västerbottenost

4 ägg

2 dl mellanmjölk

3 dl grädde

Salt och nymalen svartpeppar

Lägg de torra ingredienserna i en matberedare. Lägg i smöret, gärna i kuber. Kör igång matberedaren så att allt blandar sig. Tillsätt försiktigt kallt vatten, lite i taget. Resultatet ska vara en deg, som en elastisk klump. Tryck ut i formar – denna deg räcker till en stor form, och en mindre. Ställ i kylen i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda skalet i 15 minuter.  Låt svalna.

Fördela den rivna västerbottenosten i de två pajformarna. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar – häll över de i formarna och grädda sedan i ca 30 minuter, 200 grader.

Hoppas att det smakar!

Glutenfri västerbottenpaj

Glutenfri västerbottenpaj

Glutenfri västerbottenpaj Glutenfri västerbottenpaj

Foto: C. Lind