RECEPT. Det här mina vänner blev en hit! Jag tycker om bröd i alla former, men det gör inte min mage. Ofta blir det att jag köper bröd hos Friends of Adam – men att handla varje vecka gör inte min plånbok så glad. Så jag tänkte att jag testar att baka själv. Det visade sig vara en bra idé!

Ingredienser:
25 g jäst
1 dl mandelmjölk
1,5 dl hett vatten
2 msk psylliumfröskal – en favorit när jag bakar!
½ dl pumpakärnor
salt
1 dl creme fraiche
3 msk ljus sirap
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl mandelmjöl
2 dl hasselnötsmjöl
1 ägg till pensling
flingsalt

Så här gör du:
Smula ner jästen i en bunke. Blanda samman mandelmjölken med det heta vattnet i en kopp – sammantaget ska temperaturen vara ca 37 grader, akta så att det inte blir för varmt. I med psylliumfröskalen och resten av ingredienserna – låt sedan jäsa under duk i 30 minuter. Mitt trick vid jäsning är att ha 2 cm varmt vatten i en kastrull – som du sedan balanserar degbunken på tillsammans med bakduken – brukar ge en extra skjuts till jäsningen.

Smörj en brödform med smör och lägg över degen – arbeta gärna med en slickepott – glutenfria bröd har en tendens att vara rätt kladdiga och då kan slickepotten vara en bra hjälp. En till jäsning nu, på ytterligare 30 minuter. När de sista 5-10 minuterna är kvar – sätt på ugnen på 200 grader.

Innan du skjutsar in brödet i ugnen – pensla med ett uppvispat ägg. Lite flingsalt på och sedan låter du det gräddas i 35 minuter. Kolla av med en sticka så att det är färdiggräddat!