För ett tag sedan bokade jag in en intervju med Maria Akraka, som snart är aktuell med boken Den magiska milen (Norstedts). Givetvis var det också temat för träffen. Här är några guldklimpar.

Löpning som träningsform. Det är en enkel form, men som också kräver planering och insats. Det tar tid att bygga upp kroppen, och därför behöver vi ge oss själva tid. Du går inte iväg och springer ett lopp på en handvändning, utan löpningen behöver jobbas med. Det finns mycket du kan göra!

Uppvärmning. Är du en sån som direkt börjar springa när du kommer ut? Så gör många, och det är okej om du bara ska jogga (typ kunna-föra-dialog-tempo) – men så fort det handlar om distans eller intervaller bör du värma upp. Ju mer avancerad din löpning är, desto viktigare blir uppvärmningen.

Uppvärmningen är också viktig utifrån ett skadeperspektiv, berättar Maria. Dessutom blir det jobbigt rent fysiskt, säger hon. Med uppvärmning blir det en mjukare start. Undvik kallstarter!

Teknik. Styrka Maria berättar om hur nära förknippad tekniken faktiskt är med styrkan, och hur det därför för en nybörjare är några nivåer för tidigt att börja prata om teknik. För det du egentligen behöver är styrkan.

Du behöver komma igång först, och när du blir starkare: då pratar vi teknik!

Bli snabb: bryta ned med intervaller. Just när det gäller milen, som så många kan relatera till, så är tiden ett av de mål man kan arbeta med. Du måste träna dig till en snabbare tid. Och ett sätt är att arbeta med intervaller, där du springer det snabbare tempot en kortare tid.

Du vänjer din kropp, du blir snabbare och du kan utvecklas över tid.

Sammanfattningsvis är farten och tempot några av de nycklar som Maria byggt sin bok på. Det finns program för milen, utifrån olika nivåer, beroende på var du befinner dig. Att börja löpa enligt ett program är verkligen att rekommendera!

 

Maria Akraka personbild samt bokomslag Den Magiska Milen
Maria Akraka: Tidigare aktiv friidrottare, under 80 och 90-talet. Främsta distans: 800 meter. Foto: Cato Lein, pressbilder

 

Ps. I det senaste numret av Hälsa kan ni också läsa min artikel med Maria, med ett programutdrag från boken.